Keyboard leren spelen

Keyboard leren spelen Wil je keyboard leren spelen zodat je op feestjes en partijen gezellig liedjes kan begeleiden? Of gewoon omdat het leuk is en goed voor je hersenen? Of omdat een keyboard wat makkelijker in huis te halen is dan een piano?

Wacht dan niet langer en lees dit artikel verder, we zullen hierin kijken hoe je (online) keyboard kan leren spelen.

Keyboard leren spelen: de benodigdheden

Om keyboard te leren spelen heb je drie “ingrediënten” nodig:

  1. Een keyboard
  2. Lesmateriaal
  3. Doorzettingsvermogen

De eerste twee ingrediënten zijn te koop, of zelfs gratis te vinden. Het derde ingrediënt heb je hopelijk al in huis of zul je moeten trainen. :)

Keyboard leren spelen gaat het makkelijkst met het juiste materiaal, als je nog geen keyboard in huis hebt, neem dan even rustig de tijd om er een uit te zoeken die optimaal aansluit bij je budget. Het loont vaak wel om niet voor de allergoedkoopste optie te gaan omdat een goeie toetsaanslag het speelplezier verhoogt en het bovendien makkelijker maakt om ook op de zwaardere toetsen van een piano te kunnen spelen.

Hoe kies je het juiste keyboard om op te leren spelen?

Bij het uitzoeken van een keyboard om keyboard te leren spelen moet je op een aantal dingen letten:

  • Het aantal toetsen: Keyboards komen in verschillende maten, piano’s niet. Een piano heeft 88 toetsen, als je keyboard wilt leren spelen dan kan je het beste een keyboard hiervoor gebruiken dat ook in de buurt komt van 88 toetsen. Een keyboard met meer toetsen is vaak wat duurder dan een keyboard met minder toetsen, maar liedjes worden geschreven op professionele instrumenten met 88 toetsen. Ook al gebruik je voor de meeste liedjes lang niet alle toetsen, meer is beter! Het minimum aantal toetsen voor beginners is 61, hiermee kan je de meeste liedjes wel spelen.
  • Het type toetsenbord: Piano toetsen bieden weerstand als je ze aanslaat en naar gelang je harder of zachter aanslaat verandert het volume van de toon. Keyboard toetsen zijn van plastic en digitaal. Ze bieden daarom uit zichzelf geen weerstand en je hebt met je aanslag geen invloed op het volume. Bij duurdere keyboards is er weerstand aan de toetsen toegevoegd en kan je zacht en hard aanslaan. In jargon heet dit gewogen toetsen. Je kan het beste keyboard leren spelen op een keyboard met gewogen toetsen, als je budget dit toelaat.
  • Extra functies: Omdat een keyboard elektronisch is kan je met een keyboard een heleboel dingen doen die je met een piano niet kunt. Zo zitten er verschillende geluiden in een keyboard, kan je meespelen met ingebouwde liedjes en ritmes en kan je een keyboard aansluiten op een computer om bijvoorbeeld je muziek op te nemen. Per keyboard verschilt het welke van deze functies beschikbaar zijn.

Waar vind je het juiste lesmateriaal om keyboard te leren spelen?

Naast het keyboard zelf heb je ook lesmateriaal nodig. Je kan uiteraard ook keyboard leren spelen bij een docent of muziekschool, dan krijg je het lesmateriaal opgegeven door de docent. Wil je zelf aan de slag dan is Internet je vriend. Je kan zelf keyboard leren spelen via online cursussen en instructievideo’s. Voor een cursus betaal je meestal een bedrag, maar het is vele malen goedkoper dan les nemen bij een docent. Ook is er veel gratis materiaal te vinden, nadeel hiervan is dat je meer moet zoeken en niet alles mooi op elkaar aansluit wat bij een goede cursus wel het geval is.

Keyboard leren spelen met een cursus

Niet elke cursus is natuurlijk even goed, dus waar moet je nou op letten bij het uitzoeken van een cursus?

  • Kijk of je reviews kan vinden van een cursus. Wat vinden de eerdere cursisten van wat ze hebben geleerd?
  • De meeste cursussen hebben een gratis introductieles, maak hier gebruik van om te kijken of de manier van lesgeven je bevalt. Is de uitleg duidelijk? Welke lesmaterialen worden er gebruikt: video/video en tekst/zit er bladmuziek bij/…?
  • Welke stijl wordt er geleerd? Richt de cursus zich meer op popmuziek of juist bijvoorbeeld juist meer op blues.
  • Welke indruk krijg je van de docent en spreekt hij of zij je aan?

Een populaire cursus is PianoPro van docent Steven Pruis. PianoPro is al door meer dan 20.000 cursisten gevolgd, waaronder een aantal bekende Nederlanders.

Keyboard leren spelen via gratis lesmateriaal

Keyboard leren spelen via gratis lesmateriaal vergt zoals gezegd wat meer zoekwerk omdat het gratis materiaal uit losse stukken bestaat die je her en der vandaan moet halen. Toch kan je ook met gratis lessen een heel eind komen.

YouTube is een goede start als je op zoek bent naar gratis lesmateriaal. Als je Engels spreekt dan kan je naast het Nederlandstalige lesmateriaal ook putten uit Engelstalig aanbod.

Doorzettingsvermogen

Komen we tot slot toe aan het belangrijkste ingrediënt voor keyboard leren spelen: doorzettingsvermogen. Zelfs met het beste keyboard en de beste docent of cursus zal je geen keyboard leren spelen als je er na een maandje mee stopt. Hou je doel voor ogen, ook als het soms lang duurt voordat je een liedje kan spelen. Al het begin is moeilijk, maar naarmate je er meer tijd in stopt zal je zien dat je steeds sneller nieuwe dingen op je keyboard leert!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail