Koelkast stinkt: geur verwijderen uit stinkende koelkast

Wat te doen als je koelkast stinkt? Een stinkende koelkast is onprettig, maar de geur kan meestal simpel uit de koelkast verwijderd worden. In dit artikel zullen we kijken naar de mogelijke oorzaken van een stinkende koelkast en naar verschillende oplossingen om de stank te doen verdwijnen.

Waarom stinkt de koelkast?

Een stinkende koelkast heeft grofweg twee oorzaken:

  • Acute stank: dit wordt veroorzaakt door sterk ruikende voedingswaar die (onafgesloten) in de de koelkast ligt, zoals bijvoorbeeld zalm.
  • Semi-permanente stank: dit wordt veroorzaakt door een niet goed schoongehouden koelkast.

Acute stank verdwijnt weer nadat het voedingsproduct uit de koelkast verwijderd is, de semi-permanente stank gaat alleen weg door schoonmaken.

Koelkast stinkt, acute stank

Wat te doen als je koelkast stinkt door acute stank zoals het bewaren van bijvoorbeeld zalm of gevulde eieren? Om etensluchtjes tegen te gaan kan je een geurvreter in je koelkast plaatsen, dit kan je zelf maken van artikelen die je waarschijnlijk al in de keuken voorradig hebt.

Bakzout

Een schaaltje bakzout in je koelkast neemt de geur op van de andere voedingsmiddelen. Dit is een simpele methode die geschikt is om geurtjes op te vangen van voedingsmiddelen die bovengemiddeld sterk ruiken. Maar sommige producten ruiken zo sterk dat een schaaltje bakzout niet voldoende is om een stinkende koelkast te voorkomen. Probeer dan het volgende.

Watjes

Wil je echt een funky ruikend product in je koelkast bewaren, probeer dan het volgende om stank te voorkomen. Los vanille extract op in water en laat dit opzuigen door een watje. Plaats het volgezogen watje in een klein kopje of schaaltje in de koelkast. Nu kan je de koelkast deur open doen zonder onpasselijk te worden!

Koelkast stinkt, semi-permanente stank

Heb je een koelkast die stinkt zonder dat er een aanwijsbaar product in ligt dat de stank veroorzaakt? Dan is het waarschijnlijk tijd om de koelkast schoon te maken.

Maak de koelkast leeg en neem hem van binnen grondig af met een sopje (met afwasmiddel). Als de koelkast achterin een condensafvoer heeft (dat gaatje achter-onderin) maak deze dan ook goed schoon zodat hij niet verstopt raakt. Als de koelkast heel erg stinkt zou je een bacterie dodend schoonmaakmiddel zoals Dettol kunnen overwegen, maar in principe zou afwasmiddel voldoende moeten zijn. Afwasmiddel beschadigd de koelkast niet en laat geen ongewenste stoffen achter die vervolgens weer op je eten komen.

Maak de koelkast na het afnemen droog met een schone vaatdoek en pak hem weer in.

Als je de koelkast goed hebt schoongemaakt is de stank verdwenen, gaat de koelkast weer stinken maak hem dan nog een keer schoon en houd hem goed bij. De stank wordt veroorzaakt door bacterien. Door het schoonmaken van de stinkende koelkast worden de meeste bacteriën verwijderd, maar er blijven er altijd een paar achter die zich opnieuw gaan vermenigvuldigen. Hoe beter je de koelkast schoonhoudt, hoe lastiger het wordt voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail