Postzegels losweken

Als je een postzegel teveel op je brief hebt geplakt, of je bent verzamelaar en je wil die ene mooie postzegel van het poststuk krijgen om in je collectie te bewaren dan zijn er meerdere methodes om dit voor elkaar te krijgen.

Postzegels losstomen

De meest bekende methode is het ouderwetse losstomen. Verwarm water in een pan, waterkoker of fluitketel en wacht tot het water kookt.

Als het water kookt hou je de kaart of envelop rechtop in de stoom. De lijm van de postzegel wordt hierdoor verwarmd en na even kan je de postzegel er af halen.

Postzegels afweken met de magnetron

Postzegels afweken kan ook snel en makkelijk met een magnetron. Maak de postzegel nat met een paar waterdruppels. Leg de kaart met de bevochtigde postzegel in de magnetron. Zet de magnetron aan op de laagste stand gedurende 20 seconden. Nu kan je de postzegel makkelijk van de kaart halen.

Bekijk het instructiefilmpje met uitleg over het afweken van postzegels in de magnetron hier:

(Het filmpje bevat naast postzegels losweken nog andere trucjes die je met de magnetron kan uitvoeren.)

Zelfklevende postzegels losweken

Mochten de twee methodes die hierboven worden beschreven niet werken, bijvoorbeeld bij zelfklevende postzegels die van hardnekkige lijm zijn voorzien, dan kan je de volgende methode nog proberen.

Bij deze methode kan je de envelop niet bewaren, want je moet de postzegel los knippen. Doe dit zo dicht mogelijk om het randje van de postzegel heen.

De de afgeknipte postzegel vervolgens in een kommetje met water. Voeg hier een druppel of twee vaatwasmiddel aan toe.

Voeg scheutje voor scheutje warm water toe (goed heet) en roer de postzegels om terwijl je dit doet. Ga door totdat het water een temperatuur heeft waarmee je ook zou kunnen douchen.

Laat de postzegels een paar minuutjes losweken in dit warme water. Hierna kan je de postzegels voorzichtig van het papier aftrekken. Spoel ze als je ze hebt losgehaald nog even met koud water af zodat je het afwasmiddel van de postzegel af spoelt.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail