Senseo ontkalken

Geregeld je Senseo ontkalken zorgt ervoor dat het Senseo apparaat langer mee gaat en dat de smaak van je dagelijkse bakje(s) Senseo optimaal blijft. De Senseo is het koffiezetapparaat dat vele Nederlandse huishoudens draaiende houdt, het op tijd ontkalken van je Senseo is dan ook geen overbodige luxe.

Er zijn verschillende manieren om een Senseo te ontkalken, we zullen ze hier op een rijtje zetten zodat je zelf de methode kunt kiezen die je het makkelijkst vindt.

Een Senseo ontkalken kan op de volgende manieren:

 • Ontkalken met Senseo ontkalker
 • Ontkalken met citroensap
 • Ontkalken met azijn

Senseo ontkalken met Senseo ontkalker

De veiligste methode om je Senseo te ontkalken is met de officiële Senseo ontkalker, dit product is gemaakt om Senseo’s te ontkalken en je kan het dus gebruiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat je Senseo apparaat beschadigd wordt. Het is ook de duurste methode.

Je kan Senseo ontkalker kopen bij Blokker, BCC, De Kijkshop, Bol.com en op de meeste plaatsen waar Senseo apparaten verkocht worden.

Senseo ontkalken stap voor stap:

 1. Meng de Senseo ontkalker in een kom met 1 liter koud water
 2. Gooi het waterreservoir van de Senseo leeg en vul hem vervolgens tot de MAX streep met het mengsel uit stap 1. Plaats het reservoir terug.
 3. Doe een gebruikte koffiepad in de Senseo. Deze pad gaat tijdens het Senseo ontkalken dienen als filter om loskomende kalkresten op te vangen.
 4. Haal het lekbakje uit je Senseo en plaats een kom om het water met ontkalker in op te vangen. Zorg dat de kom groot genoeg is om 1,5 liter op te vangen.
 5. Afhankelijk van welk type apparaat je hebt moet je nu een van de volgende twee manieren gebruiken:
  • Druk op de knop voor twee kopjes totdat het waterreservoir leeg is
  • Druk tegelijkertijd op de knop voor een grote kop en de knop voor een kleine kop
 6. Als al het water met de ontkalker door de Senseo is gelopen verwijder je de koffiepad en gooi je de opvang bak leeg
 7. Spoel het waterreservoir om en vul het tot de maximale hoogte met vers koud water, zonder ontkalkingsvloeistof.
 8. Zet de opvangbak terug en spoel de Senseo nog een keer door zoals in stap 5, maar nu alleen met water
 9. Herhaal stap 7 en 8.
 10. Je hebt de Senseo nu 3 keer doorgespoeld: 1 keer met ontkalker en twee keer met water.

Dat was het. Plaats de lekbak terug en je kan weer verse koffie zetten.

Senseo ontkalken met citroensap

Vind je de prijs van de officiële Philips ontkalker te hoog, dan kan je ervoor kiezen om je Senseo te ontkalken met citroensap. Een flesje citroensap kan je kopen in de supermarkt voor ongeveer 50 cent. Het ontkalken van je Senseo met citroensap geschiedt op eigen risico.

Je Senseo ontkalken met citroensap gaat op dezelfde manier als ontkalken met de officiële ontkalker, alleen gebruik je nu citroensap om de kalkaanslag mee op te lossen. Hieronder volgen de stappen nog een keer kort, bekijk voor een iets uitgebreidere beschrijving bij de stappen voor het gebruik van de Senseo ontkalker.

 1. Meng 1 liter koud water met een scheutje citroensap en doe dit in het waterreservoir van de Senseo
 2. Verwijder het uitloopbakje en plaats een grote kom om het water met citroensap op te vangen
 3. Plaats een gebruikte koffiepad in het apparaat om de loskomende kalkdeeltjes op te vangen
 4. Laat het hele reservoir met water en citroensap door het apparaat lopen, doe dit door of de knop voor een grote kop koffie ingedrukt te houden, of de knoppen voor de grote en kleine kop tegelijkertijd in te drukken
 5. Gooi de koffiepad weg en leeg de kom.
 6. Spoel het apparaat nog twee keer met alleen vers koud water zoals beschreven in stap 4 (maar dan zonder citroensap).

Senseo ontkalken met azijn

Je Senseo ontkalken met azijn wordt door Philips afgeraden. De azijn ontkalkt wel, maar is zo zuur dat delen van het Senseo apparaat aangetast kunnen worden waardoor het apparaat kan gaan lekken. Waarschijnlijk overleeft het apparaat het wel als je het maar één of twee keer zo ontkalkt, maar je Senseo vaker ontkalken met azijn is dus niet aan te raden.

Ga je toch je Senseo ontkalken met azijn, gebruik dan gewoon neutrale azijn, dus geen balsamico of zoiets dergelijks. Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie, gebruik dit dus beter ook niet om je Senseo te ontkalken.

Voor het ontkalken van je Senseo met azijn doorloop je dezelfde stappen als voor het ontkalken met citroensap.

Algemene tips Senseo ontkalken

Op sommige Senseo modellen zit een lampje dat aangeeft wanneer het tijd is om te ontkalken. Als het lampje brandt, stel het ontkalken dan niet uit. Regelmatig ontkalken helpt de levensduur van je apparaat te verlengen.

Zit er geen lampje op het apparaat, ontkalk je Senseo dan elke 3 maanden. Plan dit in je agenda zodat je het niet vergeet.

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail