Kippenren maken: Zo bouw je zelf een kippenhok met ren

Kippenren maken Zelf een kippenren maken is niet zo moeilijk. Het hoeft geen architectonisch hoogstandje te zijn -daar geven kippen niet zoveel om-, maar het mag natuurlijk wel. Voordeel van zelf een kippenhok maken is dat je het precies zo kan maken hoe het voor jouw situatie handig is. Het hok en de ren kan je aanpassen aan de hoeveelheid kippen en beschikbare ruimte. Om zowel voor jezelf als voor de kippen tot een goed resultaat te komen is het wel verstandig om van tevoren een aantal zaken op een rij te zetten.

In dit artikel gaan we kijken waar je op moet letten bij het kippenren maken.

Snel aan de slag met uitgebreide uitleg? Bestel de Kippengids. Hierin staat alles wat je moet weten over het houden van kippen en het bouwen van een kippenhok of kippenren. Inclusief handige bouwtekeningen.

In dit artikel:

Kippenren maken: check dit voordat je begint

Voordat je begint met een kippenren maken is het goed om te checken wat de regelgeving is hiervoor. Dit verschilt per gemeente. Je kan hiervoor het beste even navraag doen bij het gemeentehuis in je woonplaats. Als je begint met bouwen van een kippenhok of kippenren zonder vergunning, terwijl je die wel nodig had, dan kan het zijn dat je het hok of de ren weer af moet breken of dat je een boete krijgt.

Naast de gemeentelijke regels voor het neerzetten van een kippenhok is het binnen de meeste gemeenten ook niet toegestaan een haan te houden binnen de bebouwde kom. Dit omdat de haan meestal vroeger wakker is dan de meeste buren… Vraag dit dus ook na bij de gemeente.

Waar moet een kippenren aan voldoen?

Een goede kippenren bij het kippenhok is belangrijk zodat de kippen veilig buiten kunnen scharrelen. De kippenren zorgt dat de kippen blijven waar ze zijn en dat roofdieren niet bij de kippen kunnen komen.

Zorg ervoor wanneer je een kippenren gaat maken dat deze hoog genoeg is. De ren moet minstens 170 cm hoog zijn, zodat vossen er niet overheen kunnen springen om bij de kippen te komen. Ook zorgt deze hoogte ervoor dat de kippen niet uit de ren kunnen ontsnappen.

Zorg er ook voor dat in de grond onder de kippenren een hard materiaal gebruikt wordt om te voorkomen dat vossen onder de ren door kunnen graven.

De gaten in het gaas van de ren moeten kleiner zijn dan 4 cm in doorsnede zodat kleinere roofdieren zoals marterachtigen er niet doorheen kunnen.

Zorg dat er genoeg ruimte is voor de hoeveelheid kippen in de ren zodat ze goed kunnen scharrelen. Denk hierbij aan 5 vierkante meter per kip.

Verder is het belangrijk dat er genoeg vers water en voedsel voor de kippen beschikbaar is. Zorg dat het water niet in de zon staat zodat het in de zomer lekker koel blijft.

Waar moet een kippenhok aan voldoen?

Een kippenhok waarin de kippen zich veilig en prettig voelen en dat makkelijk te onderhouden is moet aan een aantal zaken voldoen.

Makkelijk schoonmaken

Kippen produceren een flinke hoeveelheid mest, daarom moet je het hok regelmatig schoonmaken. Zorg dat je hok is voorzien van een klep en/of een mestlade zodat je makkelijk in het hok kunt om het schoon te maken. Het is ook handig als het hok op stahoogte is. Hierdoor voelen de kippen zich veiliger en je kan er makkelijker bij.

Maak een klep voor de eieren

Naast mest leggen kippen natuurlijk ook eieren. Bedenk ook een manier om de eieren makkelijk te kunnen rapen, bijvoorbeeld via een luikje in het hok.

Wat heb je nodig voor een kippenren maken?

 • Hout voor het frame van de ren
 • Kippengaas
 • Schroeven, spijkers en krammen
 • Eventueel bouwvergunning
 • Bouwtekening

Wat heb je nodig om een kippenhok te maken?

 • Hout voor het binnenhok
 • Watervast hout voor het dak
 • Deur/leuk/scharnieren
 • Hout voor nestkasten
 • Isolatiemateriaal
 • Schroeven, spijkers en krammen
 • Eventueel tegels
 • Zitstok
 • Stro of zaagsel
 • Eventueel electra voor verlichting
 • Bouwvergunning
 • Bouwtekening

Bouwtekeningen

Er zijn op internet veel gratis kant en klare bouwtekeningen voor kippenhokken en kippenrennen te vinden. Zoek bijvoorbeeld in de bouwtekeningen voor kippenhokken in het 3d Warehouse van het programma Sketchup. Dit heeft een gratis versie (Sketchup Viewer) waarmee u bestaande bouwtekeningen kunt bekijken.

Bouwtekeningen kippenren
In het 3d Warehouse van het gratis programma Sketchup Viewer kan je gratis bouwtekeningen voor kippenhokken downloaden.

Liever een Nederlandstalige gids met duidelijke uitleg en gratis bouwtekeningen? Bestel dan de Kippengids.

Kippengids bestellen

 

Kippenren maken toch teveel gedoe? Kopen is ook een optie.

Wie niet het wiel zelf wil uitvinden kan een kippenhok kopen:
KlussenKlussen

FacebooktwittermailFacebooktwittermail