Lipstick verwijderen uit kleding

Vlekken op kleding zijn altijd vervelend, maar vlekken van lipstick verwijderen uit kleding kan dubbel vervelend zijn: Lipstick is op oliebasis en felgekleurd, dus lipstickvlekken zijn moeilijk schoon te maken.

Zelfs in het beste geval, als je de vlek meteen ziet en je er meteen iets aan kunt doen, zal je nog flink je best moeten doen om de vlek te laten verdwijnen. Maar als je een lippenstiftvlek ontdekt op een hemd dat al gewassen en gedroogd is, dan kan je je lol op. Zeker als je een droger hebt gebruikt. De hitte van de droger zal de vlek nog hardnekkiger hebben gemaakt.

Maar  niet getreurd: het kan een paar pogingen kosten, maar uiteindelijk zou je zou die vlek moeten kunnen verbannen!

Omdat lippenstiftvlekken vettig zijn, heb je een reinigingsmiddel nodig dat het vet bestrijdt.

Je kunt uiteraard een kant en klaar reinigingsmiddel kopen dat speciaal gemaakt is om lipstick te verwijderen uit kleding. Maar het loont zich om eerst een paar huismiddeltjes te proberen:

  • Giet wat alcohol (spiritus of gedenatureerde alcohol) op kamertemperatuur op een schone doek en dep de vlek (niet wrijven!) gedurende een minuut.
  • Spuit haarlak op de lipstickvlek en laat het 15 minuten zitten. Daarna deppen met een doek gedrenkt in warm water.
  • Breng nagellakverwijderaar (aceton) op de vlek aan en  schrob vervolgens met een oude tandenborstel de vlek schoon. Spoel het gebied af met isopropylalcohol en dep het droog.
  • Spuit de vlek af met verdunde afwasmiddel.
  • Gebruik een doek of oude tandenborstel om wat vaseline op de vlek aan te brengen. Door het schrobben neemt de vaseline de lipstick op.
  • Wrijf vloeibare glycerine in de vlek en laat deze ongeveer 30 minuten staan.
  • Gebruik een oogdruppelaar om de vlek te behandelen met verdunde ammoniak, azijn of zuurstofbleekmiddel.

Zorg ervoor dat het gebied na elke poging grondig wordt afgespoeld. Het kan zijn dat je een stap moet herhalen of een paar verschillende remedies moet proberen, maar de vlek moet er uiteindelijk uitkomen. Als al het andere niet lukt, is het geen schande om de stomerij in te schakelen.

Gerelateerde artikelen

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail