Watervaste stift verwijderen

Hieronder lees je eerste hulp bij watervaste stift verwijderen uit kleding:

Alleen omdat jij of je kind een ongelukje heeft gehad met een watervaste stift betekent niet dat het aangetaste kledingstuk verdoemd is tot de vuilnisbelt. Er zijn een paar huishoudelijke producten die je kunt inzetten bij het wegwerken van vervelende inktvlekken.

Zoals bij de meeste soorten vlekken, is het van essentieel belang de vlek zo snel mogelijk te behandelen!

De kans op een succesvolle vlekverwijdering is het grootst als het item snel na het ontstaan van de vlek wordt behandeld met een van de volgende middelen.

Haarlak

Haarlak is een veelgebruikt hulpmiddel om inkt en watervaste stift van kleding te verwijderen. De mate van succes is wel afhankelijk van het merk.

De beste merken voor dit doel zijn de goedkope merken met een hoog alcoholgehalte, want dat is wat de vlek er eigenlijk uithaalt. Veel merken hebben de afgelopen jaren de samenstelling van hun haarlak producten veranderd zodat er minder of geen alcohol meer in zit. Ook werkt haarlak over het algemeen het beste voor vlekken op polyester kleding.

Ga als volgt te werk:

 • Leg het kledingstuk op een plat, hard oppervlak met een schone doek of handdoek onder het bevlekte deel van de kleding. Dit helpt bij het absorberen van de haarlak en de eventuele inkt die eruit komt.
 • Kies indien mogelijk een haarlak met een pompje, in plaats van een spuitbus.
 • Week een wattenstaafje in met haarlak en druk het vervolgens stevig tegen de vlek.
 • Als het werkt, zal je zien dat de vlek zich van het kledingstuk naar het watje verplaatst.
 • Ga zo lang door als nodig is en vervang het watje als het vuil wordt.
 • Als de vlek volledig is verwijderd, was je het kledingstuk zoals aangegeven op het etiket.

Als je geen haarlak hebt kan je ook gebruik maken van nagellak remover.

Gedenatureerde alcohol

De vlek inwrijven met gedenatureerde alcohol (ook wel bekend als wrijfalcohol, alcohol ketonatus of spiritus) is een uiterst effectieve manier om inktvlekken van (watervaste) stiften te verwijderen. Je kunt het ondermeer kopen bij de drogist.

Het werkt zo:

 • Leg het kledingstuk met de vlek naar beneden op wat keukenpapier. Dompel een doek of spons in de alcohol en dep hiermee eerst om de vlek heen en dan direct erop.
 • Als het goed is zie je nu de inkt langzaam van het kledingstuk opgenomen worden in het keukenpapier.
 • Vervang het keukenpapier vaak, zodat het papier de inkt optimaal blijft absorberen.
 • Nadat de vlek is verwijderd, moet je de kleding wassen in de wasmachine.

Melk

Melk is een handige, eenvoudige manier om watervaste stift (en andere inkt) uit kleding te verwijderen.

 • Leg het kledingstuk in een kom.
 • Vul het met genoeg melk om de vlek te bedekken en laat het een nacht inwerken.
 • Herhaal dit indien nodig met verse melk, en was het kledingstuk als er geen vlek meer zichtbaar is.

Watervaste stift verwijderen van andere objecten

Natuurlijk zijn er naast kledingstukken nog meer items vatbaar voor vlekken van stiften.

Verwijderen van stiftvlekken van banken, muren of tapijt

Af en toe komt de bank, het tapijt of zelfs je eigen huid ongewenst in aanraking met een stift. Gelukkig is het resultaat hiervan simpel te verhelpen met producten die in de meeste huizen te vinden zijn.

Huid

Ook voor inktvlekken op de huid is inwrijven met alcohol een uitstekende keuze voor het verwijderen van vlekken. Giet gewoon wat op een stukje keukenpapier of washandje en wrijf dan over de bevlekte huid tot de inkt weg is. Als dat niet werkt, probeer dan nagellakverwijderaar, dat is ook zeer effectief in het verwijderen van inkt die niet in water oplosbaar is.

Leer

Of het nu de bank is of een favoriete jas, niemand wil een kleurige stiftvlek op het leer hebben. Behandel de vlek zo snel mogelijk na het ontstaan door de vlek te deppen of licht te besproeien met verdunde natuurazijn, haarlak of zelfs zonnebrandcrème. Vervolgens met een schone doek voorzichtig de vlek verwijderen.

Muren

Soms lijkt een muur gewoon te veel op een schildersezel, zodat ouders eindigen met een “meesterwerk” op een oppervlak waar zo’n kunstwerk niet bedoeld was.

 • Als het noodlot zo toeslaat, giet dan wat gedenatureerde alcohol op een washandje (test het eerst op een deel van de muur dat niet opvalt om er zeker van te zijn dat het de verf niet verder beschadigt).
 • Schrob vervolgens voorzichtig de vlek met het washandje tot deze sterk vervaagd is.
 • Dompel dan de schurende zijde van een spons in water en ga door met schrobben totdat alle kleur is verwijderd. Als je geen alcohol in huis hebt, kun je in plaats daarvan ook handontsmettingsgel, nagellakverwijderaar of haarlak proberen. Gebruik het product spaarzaam en probeer niet te heftig te schrobben, anders heb je kans dat de verf loslaat.

Tapijt

Veel bezitters van een tapijt hebben ook een tapijtreiniger in huis. Mocht dit niet het geval zijn, maar heb je wel te maken met een inktvlek in je tapijt, met enkele ingrediënten uit de koelkast en de voorraadkast een zelfgemaakt reinigingsmiddel samenstellen.

Melk gemengd met maïszetmeel levert een zeer effectieve vlekverwijderende pasta op. Breng het aan op het bevlekte gedeelte van het tapijt en laat het enkele uren intrekken. Als dat niet lukt, probeer dan de vlek met een schone witte handdoek en alcohol te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

FacebooktwittermailFacebooktwittermail