Euroteken toetsenbord | Waar zit de € op je toetsenbord?

Een euroteken typen in Word of een e-mail is niet zo moeilijk wanneer je gebruik maakt van een computer of laptop met een recent toetsenbord. Bij de meeste moderne Europese toetsenborden staat het euroteken op dezelfde toets als het cijfer 5 (boven de letters, niet op het numpad aan de rechterkant).

Hoe type je een euroteken?

Je kunt het euroteken typen met de combinatie Alt Gr 5. Dit doe je door de Alt-gr toets ingedrukt te houden en vervolgens de 5 toets ook in te drukken (zie de afbeelding hieronder).

Heb je geen Alt Gr toets op je toetsenbord? Als alternatief kan je ook de combinatie Ctrl + Alt + 5 gebruiken. In dit geval moet je de Alt-toets aan de linkerkant van je toetsenbord gebruiken.

Euroteken typen op een toetsenbord
Het euro symbool zit meestal op dezelfde toets als het cijfer 5. Houd Alt-gr ingedrukt en druk op de 5-toets.

Euroteken typen op oude Windows laptop of computer

Hoe maak je een euroteken als de methode die hierboven beschreven staat niet werkt? Bijvoorbeeld omdat het toetsenbord van je computer of laptop er nog geen heeft.

Als je computer of laptop beschikt over een numpad (het gedeelte aan de rechterkant van het toetsenbord met de cijfers 0 t/m 9 boven elkaar) dan kan je gebruik maken van een zogenaamde alt-code. De alt-code voor het euroteken is 0128.

Alt 0128

Houd de linker Alt-toets ingedrukt, en typ op het numpad de cijfers 0128. Het euroteken verschijnt nu in de tekst die je aan het typen bent.

Op een Mac

Om op een Mac gebruik je één van de volgende euroteken toetsenbord combinaties:

  • Alt + 2
  • Option + 2
  • Alt + Shift + 2
  • Option + Shift + 2

Euroteken knippen en plakken

Mocht het om wat voor reden dan ook met bovenstaande uitleg nog niet lukken om een euroteken uit je toetsenbord te toveren, dan kan je altijd nog een euroteken uit een bestaande tekst knippen en in je eigen (Word) document plakken.

Selecteer het euroteken hieronder (klik voor het euroteken, houd je muisknop ingedrukt en sleep de cursor eroverheen):

Druk op Ctrl + c om het euroteken naar het klembord te kopiëren. Ga naar je Word document en plaats de cursor op de positie waar je het wilt hebben en druk vervolgens op Ctrl + v.

Euroteken op een smartphone of tablet toetsenbord

Er zijn veel verschillende toetsenborden voor smartphones en tablets, met allemaal een net iets andere indeling. Voordeel is wel dat smartphones en tablets van na de invoering van de euro zijn, en alle toetsenborden van deze apparaten dus wel een eurosymbool hebben. Vanwege de grote variatie aan indelingen is het niet mogelijk om voor elk toetsenbord een beschrijving te geven. Meestal zit het euroteken op smartphone of tablet toetsenborden verstopt tussen de overige tekens.

Bij het populaire toetsenbord SwiftKey krijg je het euroteken bijvoorbeeld door eerst op de toets voor speciale tekens te tappen, links onder:

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail