Hoe werkt Tinder?

Tinder is de populairste dating app van dit moment. Als je Tinder nog nooit gebruikt hebt en niet precies weet hoe je ermee moet beginnen, lees dan dit artikel verder. Na het lezen van dit artikel is de vraag ‘Hoe werkt Tinder’ beantwoord en kan je meteen aan de slag!

Naast de uitleg over hoe Tinder praktisch gezien werkt staan onderaan dit artikel als bonus nog een paar tips!

Wat is Tinder nou precies?

Tinder is een app op je telefoon, waarmee je kan daten. Als je Tinder gebruikt log je in met je Facebook gegevens en haalt de Tinder app foto’s op van je Facebook account (je kan kiezen welke). Tinder zonder Facebook gebruiken is niet mogelijk, wel kan je maatregelen nemen om je privacy te verhogen mocht je dat willen.

Vervolgens kan je aangeven of je op zoek bent naar mannen of vrouwen en in welke leeftijdscategorie. Nu ben je klaar om te beginnen.

Afhankelijk van wat je heb ingesteld krijg je foto’s van mannen of vrouwen te zien bij jou in de buurt, op basis van de GPS positie van je telefoon en de afstand die je hebt ingesteld. Als je de persoon die je te zien krijgt leuk vindt swipe je naar rechts, als je hem of haar niets vind dan swipe je naar links en krijg je een foto van iemand anders te zien.

Tinder Match

Als de persoon die jij naar rechts hebt geswiped jou ook naar rechts heeft geswiped dan heb je een match, dit betekent dat jullie allebei hebben aangegeven elkaar wel leuk te vinden. Als je een match hebt kan je berichtjes naar elkaar sturen om te zien of er ook nog iets zinnigs uit de leuke koppie komt. Klikt het tijdens het uitwisselen van berichtjes dan kan je een afspraakje maken.

Tinder heeft op dit moment zo’n 50 miljoen actieve gebruikers wereldwijd, die gemiddeld 11 keer per dag op Tinder kijken, zo’n 90 minuten per dag!

Hoe werkt Tinder: stap 1, app installatie

Om te beginnen met Tinder moet je allereerst de app installeren op je telefoon.

Download Tinder in Google Play Download Tinder in de Apple App Store

 

 

 

De app is gratis, maar je kan sinds kort vanuit de app extra’s kopen mocht je dat willen. In het begin zal dit niet nodig zijn, en voor veel gebruikers helemaal nooit.

Nadat je de app op je telefoon hebt geïnstalleerd open je hem en volg je de aanwijzingen op je scherm.

Hoe werkt Tinder: stap 2, leuk of niet leuk?

Hoe werkt Tinder nadat je de app hebt geïnstalleerd? Na het doorlopen van de installatie kan je direct aan de slag. Geef aan of je iemand leuk vindt of niet door naar rechts of naar links te vegen op je scherm. Of maak gebruik van de icoontjes onderaan de foto. Als je aangeeft dat je iemand leuk vindt, maar dit is niet wederzijds dan gebeurt er verder niets. Als je elkaar allebei leuk vindt heb je een match en kan je een gesprek beginnen.

Een nieuwe functie van Tinder is Tinder Moments. Hiermee kan je een foto, bijvoorbeeld van iets leuks wat je aan het doen bent, naar al je matches sturen. Zij kunnen hier dan weer op reageren. Het idee van Tinder Moments is dat je aan de hand van de foto’s en de reacties hierop elkaar wat beter kunt leren kennen.

Je kan iets op je foto’s tekenen of filters gebruiken om ze mooier te maken. Na 24 uur verdwijnen de foto’s van je Tinder Moments weer.

Als je een Instagram account hebt kan je dit koppelen aan je Tinder account. Matches kunnen de laatste 34 foto’s van een gekoppeld Instagram account bekijken.

Wat zijn de sterke en zwakke punten van Tinder?

Enkele van de sterke punten van Tinder zijn:

 • Veel sneller en toegankelijker dan een standaard dating service. Je hoeft geen moeilijk profiel aan te maken, binnen een minuut of twee ben je klaar om te gaan.
 • Je kan zien of je gedeelde vrienden hebt met een match. Als iemand meerdere gedeelde vrienden heeft is de kans dat het klikt ook groter en de kans dat het een complete weirdo is kleiner.
 • De app werkt simpel en snel. Perfect om tussendoor te doen als je staat te wachten op de trein bijvoorbeeld.
 • Het is laagdrempelig. Als je aangeeft dat je iemand anders leuk vindt, dan krijgt deze persoon dit alleen te zien als hij of zij jou ook leuk vindt. Je hoeft dus niet bang te zijn om een blauwtje te lopen.
 • Je wordt niet bedolven onder berichtjes van wanhopige mensen die contact met je zoeken. Alleen als je beide hebt aangegeven elkaar leuk te vinden kan je berichten uitwisselen.

Enkele minpunten van Tinder zijn:

 • Hoewel minder dan in het begin zijn er nog veel mensen enkel op zoek naar casual contact, zoals een one night stand. Als je op zoek bent naar een serieuze relatie is dit misschien niet de beste plek om te zoeken. Uiteraard kan het wel, maar het kost misschien wat meer dates om dit uit te vinden.
 • Door de overdaad aan potentiële kandidaten bestaat het gevaar dat je blijft hangen in het “keuren” van foto’s en niet genoeg tijd stopt in het beter leren kennen van een match.
 • Het is verslavend! :)

Hoe werkt Tinder het best?

Hoe werkt Tinder het best? Haal het meeste uit de app met deze tips.

 1. In de lente en in de herfst zijn de meeste mensen op zoek naar een nieuwe partner. Dit zijn dan ook de beste periodes om Tinder te gebruiken. Uiteraard betekent dit niet dat je in de zomer en winter kansloos bent, maar hou het in je achterhoofd.
 2. Wees creatief met je berichtjes. Als je begint met “Hoi”, “Hoe gaat het?”, “Wat ben je aan het doen?” of iets anders saais dan verpest je het waarschijnlijk. Op Tinder krijg je veel matches, dus voor jou 10 anderen. Zorg dat je iemands aandacht vangt met een leuk en creatief bericht. Prikkel iemands nieuwsgierigheid.
 3. Zorg dat je goede foto’s hebt. Je kan maximaal 6 foto’s in je Tinder profiel weergeven. Probeer een zo goed mogelijk beeld van je leven te geven zodat je potentiële match kan inschatten wat voor type je bent. Foto’s die teveel naakt laten zien trekken waarschijnlijk een bepaald soort matches aan, bedenk of dit is wat je wilt.
 4. Als je op een date gaat, spreek dan op een publieke plek af en zorg dat een vriend of vriendin op de hoogte is. Just in case. Het kan ook handig zijn om af te spreken dat een vriend of vriendin je op een bepaalde tijd belt, als de date niet lekker loopt geeft dit je een excuus om voortijdig weg te gaan: “Sorry, ik hoorde net dat mijn vriend/vriendin me nu nodig heeft…”. Bedenk van tevoren een creatieve reden.

Tinder Plus

Tinder Plus is een betaalde uitbreiding van de Tinder app. Met Tinder Plus krijg je de beschikking over extra functies waarmee je nog meer matches uit Tinder kunt halen. Denk hierbij aan het ongedaan maken van een verkeerde swipe of instellen wie jouw profiel te zien krijgt. Lees dit artikel voor meer informatie over Tinder Plus.

Openingszinnen

Nu je weet hoe Tinder werkt is het tijd voor je skills, lees daarom verder in het artikel Openingszinnen Tinder.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail