Wachtwoorden onthouden met een password manager

Password ManagerEen password manager is een handig programma dat je kunt gebruiken om wachtwoorden onthouden makkelijk te maken. Er zijn verschillende wachtwoord managers verkrijgbaar, zowel gratis als betaald. Sommige werken geheel online, andere slaan je wachtwoorden op je eigen computer op.

Wie voor het eerst een password manager gaat gebruiken zal even moeten wennen aan de nieuwe workflow en het feit dat wachtwoorden onthouden niet meer nodig is. Maar je zult gauw zien dat het heel makkelijk werkt en een stuk veiliger is. Met een wachtwoord manager is het heel eenvoudig om voor elk account een apart wachtwoord te gebruiken en bovendien zijn dit sterke wachtwoorden van een stuk of 20 willekeurige tekens in plaats van de naam van je favoriete huisdier.

De meeste password managers beschikken over een auto-type functie waarmee je met 1 klik je login naam en wachtwoord kunt invullen bij de website waarop je wilt inloggen.

In dit artikel zullen we de beste password managers aan je voorstellen zodat je er een kunt kiezen die bij je werkwijze en wensen past.

Keepass

Keepass logoKeepass is een gratis open source password manager en onze persoonlijke favoriet. Keepass is beschikbaar voor (vrijwel) alle Windows versies (en is eventueel ook te gebruiken op Linux of Mac OS X in combinatie met Mono). Je kunt kiezen uit de Classic versie of de Professional versie. Voor de meeste gebruikers is de Professional versie geschikt, mocht je geen .Net-framework op je computer hebben geïnstalleerd kan je ook kiezen voor de Classic versie.

Beide versies van Keepass komen als portable en als niet-portable. De portable versie kan je gebruiken om op een USB-stick te installeren, zo kan je de wachtwoorden altijd meenemen en op elke computer gebruiken. De niet-portable versie is bedoeld om op je computer te installeren. Professional + niet-portable is de versie die voor de meeste gebruikers aan te raden is.

Nadat je Keepass gedownload en geïnstalleerd hebt moet je allereerst een nieuwe database aanmaken om je wachtwoorden in op te slaan. Klik hiervoor op het ‘Nieuw’ icoontje of via File – New:

Nieuw password database aanmaken in Keepass

Een nieuwe password database aanmaken in Keepass en een nieuw wachtwoord opslaan.

Sla de database op, bij voorkeur op een plek waarvan regelmatig een backup wordt gemaakt. Dit kan Mijn documenten zijn, een locatie op je NAS of zelfs in bijvoorbeeld Dropbox. Nogmaals, het is belangrijk dat er regelmatig een backup van de database wordt gemaakt. Als je geen backup hebt en je verliest de database doordat je harde schijf stuk gaat o.i.d. dan ben je al je wachtwoorden kwijt en moet je in al je accounts je wachtwoord gaan resetten. Dat is voor niemand leuk.

Bij het aanmaken van de database moet je een wachtwoord opgeven, gebruik hiervoor een sterk wachtwoord en onthoud dit. Dit is het wachtwoord waarmee je al je andere wachtwoorden beveiligt en het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden. Het is aan te raden om het wachtwoord voor je e-mail account ook nog uit je hoofd te kennen. Mocht je de Keepass database met wachtwoorden toch kwijtraken dan kan je in ieder geval in je e-mail en dat is meestal een vereiste om wachtwoorden van je andere accounts te kunnen resetten.

In de Keepass database kan je verschillende categorieën aanmaken om je wachtwoorden in op te slaan, zo kan je bijvoorbeeld de wachtwoorden voor de verschillende webshops bij elkaar zetten en makkelijk terugvinden. In de praktijk zal je niet vaak handmatig zoeken naar een wachtwoord, maar gebruik je de snelle zoekfunctie.

Een nieuw wachtwoord voeg je toe door op het icoontje van het sleuteltje met het groene pijltje te klikken.

Om snel wegwijs te worden in de vele functies van Keepass kan je het beste de getting started handleiding even doorlezen.

Bekijk de Keepass website.

Dashlane

Dashlane logoDashlane is een password manager met een gratis en een betaalde versie. Omdat Dashlane de wachtwoorden online opslaat heb je geen omkijken naar het maken van backups (hoewel je in de betaalde versie wel een backup kunt downloaden, mocht je dit willen). Daarnaast biedt Dashlane een aantal extra’s die je bij Keepass niet vindt. Zo kan je met 1 klik al je wachtwoorden helemaal automatisch veranderen en krijg je een melding als er bij een van de sites waar je een account hebt een hack heeft plaatsgevonden.

Naast wachtwoorden voor je accounts kan je Dashlane gebruiken om beveiligde notities op te slaan, bijvoorbeeld met het wachtwoord van je wifi-netwerk of de cijfercombinatie van je kluis.

Als je gebruik maakt van de betaalde versie van Dashlane ($39,99 per jaar) dan kan je wachtwoorden ook via een app op je telefoon benaderen en kan je vanaf elke computer inloggen in je Dashlane account.

Bekijk de Dashlane website.

LastPass

lastpass-logoOok LastPass is een password manager die alle wachtwoorden online opslaat. LastPass doet dit volgens het Zero-Knowledge principe, waarbij alle wachtwoorden lokaal (dus op je eigen computer) worden versleuteld voordat ze worden geüpload naar de servers van LastPass. LastPass kent uw wachtwoorden dus niet. Voordeel hiervan is dat wanneer de servers van LastPass worden gehackt uw wachtwoorden nog steeds veilig zijn omdat alleen jij over de sleutel beschikt om ze leesbaar te maken. Nadeel hiervan is dat wanneer je het LastPass wachtwoord vergeet je ook al je wachtwoorden kwijt bent, maar dit is een kleine prijs die je moet betalen voor veel extra veiligheid. Dit geldt overigens ook voor Keepass en Dashlane.

LastPass is gratis te gebruiken, voor wie gebruik wil maken van de extra functies en toegang op mobiele apparaten is er een betaalde versie die $12,- per jaar kost.

Bekijk de LastPass website.

Vergelijkingstabel

Voor de duidelijkheid hier nog een keer de belangrijkste eigenschappen van deze drie password managers vergeleken:

Veeg onderstaande tabel naar links of rechts om alle informatie te zien.
KeePassDashlaneLastPass
Opslag online/offlineOp eigen pc / CloudopslagOnlineOnline
Open sourceJaNeeNee
Gebruik op PCGratisGratisGratis
Gebruik op mobiele apparatenGratis$39,99 per jaar$12,- per jaar
FacebooktwittermailFacebooktwittermail